Zorg
Een van de belangrijkste principes van OL-A is de bevordering van persoonlijke vrijheid en eigen verantwoordelijkheid. Dit betekent dat mensen in staat moeten zijn om keuzes te maken over hun eigen gezondheid en zorg én levenseinde. OL-A zet zich in voor een zorgsysteem dat deze keuzevrijheid ondersteunt. Dit kan worden bereikt door het aanbieden van diverse zorgopties, het stimuleren van innovatie in de zorgsector en het bevorderen van transparantie, zodat mensen geïnformeerde beslissingen kunnen nemen over hun zorgbehoeften.
Toegang tot betaalbare en kwalitatieve zorg is een ander cruciaal aspect voor OL-A. Een gezond individu kan beter bijdragen aan de samenleving.Daarom is het belangrijk dat zorg voor iedereen toegankelijk is, ongeacht hun sociaaleconomische status. OL-A streeft naar een zorgsysteem dat financiële barrières wegneemt en waarin iedereen, van jong tot oud, toegang heeft tot de zorg die ze nodig hebben. Dit omvat zowel preventieve zorg als behandelingen en langdurige zorg.
Preventieve zorg daarom is een belangrijke pijler. Door te investeren in preventie, zoals gezondheidseducatie, screenings, én gezonde voeding kunnen veel gezondheidsproblemen worden voorkomen voordat ze ernstig worden. Dit niet alleen verbetert de kwaliteit van leven, maar verlaagt ook de zorgkosten op de lange termijn. OL-A ziet preventieve zorg als een slimme investering in de toekomst van de samenleving.
Daarnaast speelt technologie een sleutelrol in het verbeteren van de zorgkwaliteit en -efficiëntie. OL-A erkent de mogelijkheden van digitale innovaties zoals telemedicine, elektronische patiëntendossiers en AI-gestuurde diagnostiek om de zorg toegankelijker en effectiever te maken. Door deze technologieën te omarmen, kan de zorg beter worden afgestemd op de individuele behoeften van patiënten en kan de werkdruk op zorgverleners worden verminderd.
Voor OL-A is ook de waardering en ondersteuning van zorgprofessionals van groot belang. Zorgverleners zijn de ruggengraat van het zorgsysteem, en hun welzijn en professionele ontwikkeling moeten worden gewaarborgd. Dit betekent eerlijke salarissen, goede arbeidsomstandigheden en mogelijkheden voor bijscholing en professionele groei. Door zorgverleners goed te ondersteunen, kan de kwaliteit van de zorg die zij bieden, worden gemaximaliseerd.
Tot slot erkent OL-A het belang van samenwerking tussen de publieke en private sector in de zorg. Door partnerschappen en samenwerkingen aan te moedigen, kan er een zorgsysteem worden gecreëerd dat innovatief, efficiënt en toekomstbestendig is. Dit houdt in dat zowel overheidsinstellingen als private zorgaanbieders en technologiebedrijven samen moeten werken om de beste zorgoplossingen te bieden.
Gezonde voeding in ziekenhuizen. OL-A pleit ervoor dat de stedelijke ziekenhuizen en woonzorgcentra gezonde voeding voorzien voor hun patiënten/inwoners..
KMO calls voor preventieve gezondheidzorg. OL-A wenst via de stad KMO calls in het leven te roepen ter ondersteuning van innovatie opstartende bedrijven die oplossingen voorzien in het kader van de preventieve geneeskunde.
Zorgstrategisch Plan en Woonzorg. We ontwikkelen, gebaseerd op een grondige omgevingsanalyse en in overleg met betrokken actoren, een zorgstrategisch plan als onderdeel van het stedelijk meerjarenprogramma. De groei van rusthuisbedden, assistentiewoningen en uren thuiszorg wordt hieraan afgemeten.
Regie en Ondersteuning in Eerstelijnszorg. De stad neemt de leiding en speelt in op de oproepen van de Vlaamse Overheid voor toegankelijke eerstelijnszorg. We streven naar een integrale benadering van personen met zorg- en ondersteuningsbehoeften. Hiervoor voorzien we stimulansen om tekorten in de eerstelijnszorg aan te pakken.
Bloedafname. De Antwerpenaren worden blijvend via de stedelijke communicatiekanalen gestimuleerd om bloed te geven en om zich als orgaandonor te registreren. Daarnaast stelt de stad zo veel mogelijk locaties ter beschikking voor bloedinzamelingen.
Toegankelijke Woonvoorzieningen. Bij de renovatie van het woonaanbod van Woonhaven zorgen we voor voldoende aangepaste en toegankelijke woningen, zodat iedereen comfortabel en zelfstandig kan wonen.
Mobiliteit en Toegankelijkheid. Personen met een beperking en minder mobiele 65-plussers hebben recht op taxicheques, waarmee zij tegen een gereduceerde prijs een taxi kunnen nemen om hun mobiliteit te versterken. Horeca, winkels, cultuurhuizen, sociale organisaties dienen te worden aangemoedigd om te investeren in toegankelijkheid.
Versterken Quadriple Helix. De stad faciliteert samenwerking tussen de verschillende ziekenhuisnetwerken, kennisinstellingen en de privésector zodat laag-, medium– en hoogvariabele zorg verspreid kunnen worden over de verschillende netwerken en de Antwerpse regio.
Een waardig Levenseinde. OL-A stelt tenslotte het individuele recht op zelfbeschikking en de kwaliteit van leven centraal.
Euthanasie, de praktijk waarbij een arts het leven van een patiënt beëindigt om ondraaglijk lijden te verlichten, is een onderwerp van intens debat en diepe ethische overwegingen wereldwijd. In Antwerpen heeft deze praktijk een bijzondere relevantie, gezien de relatief progressieve wetgeving België die euthanasie onder strikte voorwaarden toestaat. Het nut van euthanasie in Antwerpen en de noodzaak van een proactief beleid ter ondersteuning ervan zijn dan ook cruciaal.
Voorlichting speelt hierin een cruciale rol zodat patiënten (en hun naasten) en zorgverleners volledig geïnformeerd zijn over hun rechten, opties, en de procedure van euthanasie. Dit omvat ook het doorbreken van taboes en het bevorderen van een open dialoog over dood, sterven, én waardigheid. De overheid en gezondheidszorginstellingen in Antwerpen zouden hierin een leidende rol kunnen spelen, bijgestaan door educatieve campagnes en toegankelijke informatiebronnen, waaronder op de betrokken websites.
Wij streven dus naar een Antwerpen waarin iedere patiënt toegang heeft tot een waardig zelfgekozen levenseinde onder strikte waarborging van persoonlijke autonomie en ethische zorgvuldigheid.
Informatie en Bewustwording: we voorzien, al dan niet in samenspraak met de hierin gespecialiseerde betrokken verenigen, uitgebreide informatiecampagnes over de rechten en procedures rondom euthanasie, zodat burgers geïnformeerd keuzes kunnen maken.
Opleidingen in de zorgsector: we ondersteunen verenigingen die in de Antwerpse zorginstellingen opleidingen voor zorgverleners voorzien rondom het levenseinde, inclusief thema’s als euthanasie, palliatieve zorg, en patiëntenrechten.