Antwerpen heeft momenteel 540.000 inwoners verdeeld over 243.000 huishoudens. De stad verwacht een bevolkingstoename van meer dan 75.000 mensen in de komende twintig jaar, met een groei van 30.000 tot 40.000 inwoners tegen 2030 alleen.   OL-A streeft ernaar om een woningmarkt te creëren die voor iedereen toegankelijk is, ongeacht het inkomensniveau. Dit betekent dat er voldoende betaalbare woningen beschikbaar moeten zijn  voor huurders, kopers,  gezinnen en  singles. Daarvoor moet de private markt gestimuleerd én niet geremd worden. Enkel door een grote aanbod zal ervoor zorgen dat de huur- en kooprijzen dalen.

Maximaal Eigenaar. Het is belangrijk om het eigenaarschap te bevorderen Ondersteunend aan  de private markt kan de stad ondersteuning aanbieden kan door alternatieve eigendomsvormen aan te bieden voor starters of gezinnen die het moeilijk hebben om meteen een huis te kopen of te huren. Dit kan door middel van woonrechtcertificaten, erfpacht of wooncoöperaties.

Betaalbaar Huren. Betaalbare huurwoningen zijn essentieel om als stad aantrekkelijk te zijn om te wonen. OL-A wenst een voorrangsregeling in te voeren voor leerkrachten, kinderopvangbegeleiders en mensen die in de zorg werken of andere stedelijke knelpuntberoepen bij de toekenning van een betaalbare woning via het huidig systeem van “budgethuren”

Vereenvoudigen van vergunningsaanvragen.  OL-A wenst het administratief proces voor de bouw van nieuwe woningen en appartementen te versnellen en te vereenvoudigen.  

Sociale woningen zijn tijdelijk maar kwalitatief. Er komen geen bijkomende sociale woningen, maar doorstroom naar de reguliere woningmarkt wordt verbeterd zodat er steeds plaats is (tijdelijk en van korte duur) voor wie het nodig heeft. Het huidig arsenaal van sociale woningen dient ook te worden opgewaardeerd. Er dient tevens een nieuwe inventaris te worden opgemaakt om de bewoonbaarheid te meten alsook om na te gaan wat de effectieve bezetting is.

Incentives voor renovatie en groendaken. We pleiten voor incentives om bestaande eigendommen te renoveren op energie-efficiënte wijze en volgens moderne en degelijke woonstandaarden.

Innovatieve bouwmethoden: We moedigen kwalitatieve en gezonde bouwmethoden die de kosten en duur van woningbouw verlagen, zoals het gebruik van modulaire bouwtechnieken en de prefabricatie van bouwonderdelen, aan.

Wonen boven handelspanden wordt aangemoedigd:  Appartementen boven een supermarkt, winkel of een crèche zijn vandaag nog de uitzondering maar elke bewoonbare vierkante meter dient te worden benut.

Innovatief en modulair gebruik van gebouwen:   OL-A wil ruimte binnen een gebied of wijk optimaal en doordacht gebruiken.  Toekomstige woningen moeten ‘slim’ en multifunctioneel zijn, dienend als woonruimte,  als plaats voor energieproductie en flexibel met meer gebruik per oppervlakte. Dit kan door rekening te houden met toekomstige veranderingen: bv. bovengrondse parkings  die later kunnen  worden omgebouwd tot appartementen (of winkels) door adequate plafondhoogtes te hanteren. Geen onnodige investeringen in infrastructuur, minder sloopkosten en overlast door verbouwingen die vermeden kunnen worden.

Goed beheer van het eigen patrimonium. Een overheid kan moeilijk inspanningen van haar burgers verwachten wanneer zij zelf niet het goede voorbeeld geeft. Daarom dienen de panden die in eigendom zijn van de stad te worden geïnventariseerd waarbij de niet-vermarkte panden die voor woning  tevens worden onderworpen aan klimaat adaptieve maatregelen.

Genoeg huisvesting voor studenten. Ook voor kotstudenten moeten er genoeg kwalitatieve en veilige woningen voorzien. Kwaliteitslabels dienen enerzijds te worden versterkt en anderzijds moeten  onveilige panden anoniem gemeld kunnen worden.

Bouwen in de hoogte behalve in de 16de eeuwse binnenstad. In de wereldstad van morgen zal er veel in de hoogte moeten worden gebouwd zodat er in de toekomst voldoende woningen zijn voor alle (nieuwe) Antwepenaren. We denken vooral aan de stadsprojecten binnen Ringstad. historisch karakter van de 16de eeuwse binnenstad dient echter worden gevrijwaard.

Woningmix. Bij grote bouwprojecten dient er ook voldoende diversiteit in het woningaanbod te worden voorzien.